U Hrvatskom saboru može se primijetiti da otkako smo neovisni, samostalni, suvereni osim što je evidentan širok raspon intelekta, znanja, bogatog govora i narječja, rječitosti, produhovljenosti te finih manira naše zastupnike karakterizira i modna osviještenost. Ustvari, nije važno koliko je skupo odijelo koje nose već kako ga nose. Visoka moda nije primjerena za zastupnike Hrvatskog sabora, bolje bi bilo da im šiju radnice Kamenskog, da biraju odjeću na Hreliću, da posjete Etnogrfski muzej u Zagrebu i osvijeste tradiciju svojeg kraja. Ljepše bi izgledali da su svjesniji zemlje koju vode.

Uzmimo Maras Gordana. Uvijek ima hlače koje mu lamaću oko gležnjeva, prekratke, preširoke i otkrivaju čarape koje nosi. Šteta što čarape nisu u nekoj boji pa se takav detalj uz široke i kratke nogavice uz neke dobre cipele da podići, ovako svoj lepršavi izgled s daškom nehaja oko gležnjeva ne iznaša dovoljno upečatljivo. Komorni stil tek ponekad osvježen crvenom kravatom nosi Bauk Arsen. Grbin Peđa na žalost ne unosi dašak vedrine među saborske klupe svojim smeđim ili tamno plavim odjelima. Njegov modni izričaj vraća nas u davna vremena kada su političari pisali stenograme o svima koji su ih okruživali i nisu toliko marili za svoj izgled već su bili isključivo fokusirani na birokratsku učinkovitost.

Saborski momci, taj izbor boja i odjela čini se da je major no-no!2018. traži više boja. Saborskim administrativnim rječnikom: žurno treba zatražiti mijenjanje stila odijevanja!

Odijelo očito čini čovjeka jer Jandroković Gordan, predsjednik Hrvatskog sabora, obožava nositi konfekciju pa se ponekad utapa u odjelu. Zna on nekada savršeno izgledati pa zabljesne poput proljetnog sunca na ponekoj press konferenciji ali na žalost to nije uvijek slučaj. Ponekad se čini da dok govori izgleda sve manji i manji jer ga konfekcija proguta. On bi svakako morao razmisliti o šivanim odjelima po mjeri kod Ivice Klarića, ASAP. Podolnjak Robert ga prati u stopu po tome da jednostavno ne zna kupiti svoj broj košulje ili odjela. Njemu samo do izražaja dolaze naočale.

Šuker Ivan prvi bi trebao nositi neke široke košulje i možda više unijeti etna u svoj stil, recimo turopoljske bijele košulje od lana i široke pamučne hlače na gumu oko struka ili na vezanje jer strašno je gledati sapetog čovjeka s napetim šavovima. Njegova odjela to ne mogu podnijeti.

Dodig Goran, vidi se da ima sjajno osviješten stil. Unosi dašak morske svježine, prozračnost čovjeka koji drži do sebe, svoje profesije i svojeg mjesta u parlamentu, te otoka Ugljana. Začudno šik narodna nošnja otoka Ugljana su crne hlače mrkva kroj, svjetlo plavi prsluk, bijela košulja i crveni pojas. Taj otok ima vrlo specifičnu kulturu i tradiciju. Slijedi ga radikalni enfant terrible, koji se ne oblači kao povjesničar već kao mladi doktor prava, a to je strogi Zlatko Hasanbegović. U početku je on imao dosadni činovnički stil, klasičnog ljubitelja konfekcije kao Grbin Peđa ali brzo se modno osvijestio te iz gusjenice pretvorio u raskošnog leptira jer mu je popularnost porasla kada je našao svoj politički jezik. On se sve više oblači u dendy stilu te time osvježava sabornicu. Kada ga sretnem u gradu kako sjedi u Pifu, primjećujem da je svoj stil razigrao lanenim hlačama u tamnim bojama, pamučnom košuljom nježne boje i  kožnim tregerima, te zanimljivim cipelama ali još uvijek to nije to. Daleko je on od mladog gospodina. Petrov Božo se dobro oblači, sjajna odjela nosi, sva mu dobro pristaju, sve je po mjeri, ima dobar ukus ali ima problem s frizurom trebao bi koristiti manje preparata za kosu.

Recimo Hajduković Domagoj iako je iz Osijeka nekako bi mu sjajno stajao lički krzneni gunj. Općenito mislim da bi bilo bolje kada bi se saborski zastupnici oblačili u narodne nošnje iz kraja iz kojeg dolaze ili koji favoriziraju. Recimo Habek Mario, zanosno izgleda u bijeloj košulji otkopčanoj oko vrata, naočala decentno naglašenih plavih okvira i taj look inteligentne bolje nosi nego Milijan Brkić. Osvježava ga svijetlo plavi sako kada govori o unutarstranačkim izborima SDP-a ali jedan etno modni detalj Varaždinskog kraja kao škrlak sjajno bi mu pristajao. U tu skupinu spada i Glavašević Bojan koji se također kao Hasanbegović modno osvijestio i unio dašak svježine u saborske klupe, tregerima, polucilindrom a uz taj modni dodatak nerijetko nosi i kišobran za jesenskih dana. Također teži eleganciji uskih hlača, špic papku, naglašenim okvirima za naočale, leptir mašnama, te pomalo dendy stilom razveseljava i krasi saborske klupe.

Kada bih komparirala modni stil bivšeg glavnog činovnika Zorana Milanovića i modni stil s gorućim glavnim činovnikom premijerom Andrejom Plenkovićem, rekla bih da se vidi da je Andrej ipak iz centra Zagreba. Fini dečko koji zakucava koševe na igralištu, dočim je Zoran ipak iz haharskog Trnja. Tako da mi se čini Andrej više usklađen sa svojim modnim stilom, nego Zoran koji je nosio lajbeke.

Referirano na tekst objavljen u 24 sata 3.11.2017. https://www.24sata.hr/lifestyle/zastupnice-sa-stilom-one-su-unijele-boje-i-zivost-u-sabor-546773